سمینار علمی_ تخصصی ضرورت بانکداری اسلامی در افغانستان راهکارها وچالش‌ها دانشکده اقتصاد و مدیریت شعبه غزنی پوهنتون خاتم النبیین(ص)

سه شنبه ۲۵/۸/۱۳۹۵، سمینار علمی_ تخصصی ضرورت بانکداری اسلامی در افغانستان، راهکارها و چالش‌ها، از طرف دانشکده اقتصاد و مدیریت در سالن اجتماعات کتابخانه این پوهنتون، با حضور اساتید، مسئولین سکتورهای خصوصی ، رؤسای ادارات دولتی،‌ مسئولین بانک های غزنی و دانشجویان برگزار گردید.
سمینار با تلاوت آیات نوربخش کلام وحی آغاز و سپس به احترام سرود ملی حاضرین قیام نمودند، برنامه با سخنرانی ریاست دانشکده اقتصاد ومدیریت، استاد نقوی آغاز شد وی ضمن خوش آمد گویی از حضور میهمانان و دانشجویان به ضرورت برگزاری این سمینار درجهت حل مشکلات بانکداری افغانستان توضیحاتی ارائه نمود.
سخنران بعدی محفل جناب داکتر سیدمحمد تقی هاشمی بود، وی ابتدا به تفاوت‌های کلی و بنیادین بانکداری اسلامی و بانکداری ربوی اشاره نمود وگفت تمایز اصلی بانکداری اسلامی این است که به پول نگاه استقلالی ندارد و آن را به طور مستقل، منبع درآمد نمی‌شناسد، بلکه ارزش پول و نقدینگی در کنار سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های اقتصادی و انکشافی معنا می‌یابد. این در حالی است که در بانکداری ربوی به خود پول به عنوان یک منبع مستقل درآمدی نگریسته می‌شود. بدین سبب، سود و بهره از پول از آن جهت که از مجرای فعالیت سالم اقتصادی به دست نمی‌آید به عنوان ربا شناخته شده و به شدت از آن نهی می‌گردد. دکتر هاشمی سپس به ارائه راهکارهایی در باب توسعه بانکداری اسلامی پرداخت. وی عقود اسلامی مانند مضاربه، مشارکت، وکالت، مزارعه و مساقات را از جمله مواردی برشمرد که بانک‌های کشور می‌توانند فعالیت‌های سالم اقتصادی خود را در قالب این عقود پی ریزی نمایند.
سپس دو تن از دانشجویان دانشکده اقتصاد پوهنتون خاتم النبیین به نام های آقای حسین زاده و خانم ظریفی مقالات خود را ارئه نمودند.
درادامه میزگردی با حضور دکتر سیدمحمد تقی هاشمی آمر دپارتمنت اقتصاد پوهنتون خاتم النبیین شعبه غزنی، روحانی مسئول عزیزی بانک غزنی، شیرزاد رئیس انکشاف دهات ولایت غزنی و استاد اسحاق علی فهیمی عضو هیئت علمی پوهنتون خاتم النبیین ترتیب یافت.
آقای روحانی در این میزگرد تأکید نمود که فعالیت‌های بانکی در کشور هنوز با بانکداری اسلامی فاصله زیادی دارد. وی گفت گرچه تلاش‌هایی در جهت اسلامی نمودن امور بانکی صورت گرفته است اما به این نکته اشاره نمود که اوضاع نابسامان اقتصادی، اجتماعی و امنیتی کشور از بزرگترین چالش‌های پیش روی ایجاد و گسترش بانکداری اسلامی می‌باشد.
آقای شیرزاد نیز با ابراز تأسف از عدم آگاهی ارگان‌ها و سکتورها نسبت به عقود اسلامی، آن را موجب خسارتی بزرگ در فعالیت‌های اقتصادی کشور دانست. در ادامه، استاد فهیمی نیز دیدگاه خویش را در تفاوت جوهری میان بانکداری اسلامی و ربوی بیان نمود که در بانکداری ربوی وقتی پول از مشتری اخذ گردید ارتباط مالکیت میان مشتری و پول وی قطع می‌شود اما در بانکداری اسلامی این ارتباط هم چنان برقرار است.
این محفل علمی با دعای استاد حاجی محمد رحیمی، رئیس دانشکده علوم سیاسی پایان یافت.
آمریت فرهنگی_ تربیتی غزنی